16-12-2019

Ανακοίνωση του Κέντρου Δικτύων ΕΜΠ για την εισερχόμενη αλληλογραφία

Σας υπενθυμίζουμε:

 • Πολλές φορές λαμβάνετε παραπλανητικά μηνύματα τα οποία σας προτρέπουν να επισκεφθείτε κάποιο σύνδεσμο για να "αναβαθμίσετε" το λογαριασμό σας. Κάτι τέτοιο είναι παραπλανητικό, δεν πρόκειται ποτέ να σας το ζητήσουμε. Μπορείτε να δείτε στη γραμμή κατάστασης (στο κάτω μέρος του παραθύρου του πλοηγού) ποια είναι η σελίδα που κρύβεται πίσω από έναν υπερσύνδεσμο πριν κάνετε κλικ σε αυτόν για να ανοίξει σε παράθυρο.  Αν δεν είστε σίγουροι σας συμβουλεύουμε να μην τον πατήσετε.
 • To Ε.Μ.Π. δεν θα σας στείλει μήνυμα αλληλογραφίας με το οποίο θα ζητά από τους χρήστες να απαντήσουν σε μήνυμα κοινοποιώντας τον κωδικό πρόσβασής τους.
 • Εξετάζετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων που λαμβάνετε ακόμη και αν φαίνεται να προέρχονται από γνωστούς αποστολείς.
 • Ελέγχετε αν στο κείμενο υπάρχουν ορθογραφικά ή συντακτικά σφάλματα. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να σας βάζει σε υποψίες για την εγκυρότητα του μηνύματος.
 • Διατηρείτε το πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome κ.α.) που χρησιμοποιείτε ενημερωμένο. Καλό είναι να έχετε πάντα την τελευταία σταθερή έκδοση γιατί ενδεχομένως παλαιότερες εκδόσεις να είναι ευάλωτες σε προσπάθειες παραπλάνησης, πχ μέσω ψεύτικων διευθύνσεων ιστοσελίδων (spoofed URLs).


Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης

ΚΕΔ-ΕΜΠ
τηλ. 210 772 1861

e-mail: help-data@noc.ntua.gr

29-07-2019

Ανακοίνωση του ΚΕΔ-ΕΜΠ

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ίδρυμα από 29/07/19 - 16/08/2019 θα παραμείνει κλειστό λόγω θερινών διακοπών, σας ενημερώνουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα από 29/07/2019 - 02/08/2019 θα πραγματοποιηθούν 2ωρες διακοπές
στη λειτουργία του δικτύου σε διάφορα κτήρια της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, λόγω εργασιών συντήρησης στον εξοπλισμό του δικτύου δεδομένων του Ε.Μ.Π.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι!

ΚΕΔ-ΕΜΠ

τηλεφωνική υποστήριξη: εσ. 1861
e-mail: noc@noc.ntua.gr

19-04-2018

Προσοχή! Μην απαντάτε σε μηνύματα που ζητούν τον κωδικό πρόσβασής σας (password)

Μην απαντάτε ποτέ σε e-mail ή ύποπτους δικτυακούς τόπους που ζητούν τον κωδικό πρόσβασής σας. Κανένας οργανισμός (υπηρεσίες του ΕΜΠ, τράπεζα ή άλλος οργανισμός) δε θα  στείλει μήνυμα αλληλογραφίας, με το οποίο ζητά από τους χρήστες του να κοινοποιήσουν κωδικούς πρόσβασης. Τα μηνύματα αυτά είναι μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing),  με σκοπό να υποκλέψουν τον κωδικό σας για κακόβουλη χρήση στη συνέχεια. Αν έχετε ήδη απαντήσει ή συμπληρώσει το μυστικό κωδικό πρόσβασής σας σε κάποια ύποπτη σελίδα, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσετε  σε αλλαγή του από τη σελίδα https://www.central.ntua.gr/login, θέτοντας νέο μυστικό κωδικό πρόσβασης.

Αν και το Κέντρο Δικτύων ΕΜΠ εφαρμόζει πολιτική προστασίας από την ενοχλητική αλληλογραφία (anti-spam), υπάρχουν περιπτώσεις μηνυμάτων που καταφέρνουν να παρακάμψουν τα φίλτρα προστασίας και να φτάσουν στην ηλεκτρονική σας θυρίδα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αποσταλεί τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε χρήστες του ΕΜΠ.

Γενικότερα, σας συνιστούμε να:

 • Διαγράφετε τα άχρηστα μηνύματα e-mail χωρίς να τα ανοίγετε.
 • Μην απαντάτε ποτέ σε παραπλανητικά  μηνύματα και γενικά μηνύματα spam.
 • Σκεφθείτε προσεκτικά πριν ανοίξετε συνημμένα αρχεία και πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε μηνύματα e-mail ή άμεσα μηνύματα. Θα ήταν καλό να ελέγχετε τη γραμμή κατάστασης (status bar) του προγράμματος πλοήγησης για να βλέπετε τη διεύθυνση που θα επισκεφθείτε πριν ακολουθήσετε τον σύνδεσμο.


Όταν λαμβάνετε μηνύματα αλληλογραφίας, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

 1. Εξετάστε προσεκτικά το περιεχόμενό τους ακόμη και αν φαίνεται να προέρχονται από "γνωστούς αποστολείς".
 2. Ελέγχετε αν στο κείμενο υπάρχουν ορθογραφικά ή συντακτικά σφάλματα.  Κάτι τέτοιο θα πρέπει να σας βάζει σε υποψίες για την εγκυρότητα του μηνύματος.
 3. Προσοχή στους συνδέσμους που κάποιο μήνυμα σας υποδεικνύει να ακολουθήσετε . Κάποιοι σύνδεσμοι μπορεί να οδηγήσουν στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει θέματα ασφαλείας με τον υπολογιστή σας ή τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε.

12-01-2018

Διακοπή του δικτύου δεδομένων στο κτηριακό συγκρότημα των Χημικών Μηχανικών την 15/1

Tη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 10:00 π.μ, θα σημειωθεί διακοπή του δικτύου δεδομένων στο κτηριακό συγκρότημα των Χημικών Μηχανικών, λόγω εργασιών αναβάθμισης. Η διακοπή αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα.

19-08-2017

Προσπάθεια υποκολοπής κωδικών μέσω κακόβουλων μηνυμάτων

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν αποσταλεί παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα στα μέλη της κοινότητας του ΕΜΠ, τα οποία προτρέπουν σε επιβεβαίωση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Αγνοήστε τα σχετικά μηνύματα, καθώς δεν προέρχονται από το Κέντρο Δικτύων. Αν ακολουθήσατε το σύνδεσμο που περιέχεται σ'αυτά και εισαγάγατε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, πρέπει να αλλάξετε άμεσα το password σας, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που σας παρέχει το Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΕΜΠ (central) .

Παρατίθεται στη συνέχεια πρότυπο του κακόβουλου μηνύματος:

From: NTUA Help Desk <gcrescenciano@anlis.gov.ar>
Subject: Επικύρωση του λογαριασμού σας

Περιεχόμενο μηνύματος:
Αγαπητέ χρήστη,

Λόγω της συνεχούς νέας αλλαγής στη σελίδα σύνδεσής μας στο webmail, απαιτείται να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας μέσω του webmail για να επιτρέψετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες αλληλογραφίας μας. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να επικυρώσετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, συνδεόμενοι στο λογαριασμό σας:

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΑΣ

Εάν δεν το κάνετε αυτό, θα έχετε περιορισμένη πρόσβαση στο γραμματοκιβώτιό σας.

Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τις υπηρεσίες webmail

Χαιρετισμοί, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ Webmail του ΕΜΠ Γραφείο Βοήθειας του Ε.Μ.Π. | Copyright © 2017 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.