Η υπηρεσία mycourses αναπτύχθηκε έχοντας ως βάση το λογισμικό ανοικτού κώδικα Claroline (http://www.claroline.net ).  Η ομάδα του ΚΕΔ-ΕΜΠ πρόσθεσε νέα χαρακτηριστικά (εργαλεία, φιλικό γραφικό περιβάλλον, κλπ) σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα εμπειρία της (το ΚΕΔ-ΕΜΠ συμμετείχε στα πλαίσια του Ακαδημαϊκού Δικτύου GUNET στη δημιουργία του http://eclass.gunet.gr), αλλά και με άξονα τις απαιτήσεις των χρηστών του Ιδρύματος. Η υπηρεσία έχει σχεδιαστεί με προσανατολισμό την ενίσχυση και υποστήριξη της εκπαιδευτικής δραστηριότητας (σε καμία περίπτωση την αντικατάστασή της) και είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η λειτουργία της υπηρεσίας διέπεται από τους κανόνες που ορίζονται στον κανονισμό λειτουργίας της.

 

Χρήστες της υπηρεσίας

Η υπηρεσία απευθύνεται στα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος και στους φοιτητές του.

  • Μέλη ΔΕΠ
    Αν είστε μέλος ΔΕΠ μέσω της υπηρεσίας mycourses μπορείτε να κατασκευάσετε με απλό τρόπο και χωρίς ειδικές γνώσεις τις ιστοσελίδες των μαθημάτων σας.
  • Φοιτητές
    Αν είστε φοιτητής του Ιδρύματος μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες των μαθημάτων σας που έχουν δημιουργήσει οι διδάσκοντες.

Για τη χρήση της υπηρεσίας αρκεί να υπάρχει πρόσβαση στο δίκτυο του Ιδρύματος. Δεν απαιτείται η συντήρηση εφαρμογών ή συστημάτων από το χρήστη, καθώς τέτοιου είδους υποστήριξη παρέχεται κεντρικά από την υπηρεσία. Οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους την εφαρμογή, το σύστημα (εξυπηρετητής) και το χώρο αποθήκευσης των ιστοσελίδων αλλά και του ηλεκτρονικού υλικού των μαθημάτων.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο mycourses γίνεται πολύ απλά, πληκτρολογώντας σε μία εφαρμογή web browser (π.χ. Internet Explorer) την ηλεκτρονική διεύθυνση http://mycourses.ntua.gr

 

 

Η είσοδος απαιτεί την ταυτοποίηση του χρήστη. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να πληκτρολογήσει το username και password που του έχει αποδοθεί από το Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Εξαίρεση αποτελούν τα ανοικτά μαθήματα, τα οποία οι φοιτητές μπορούν να επισκέπτονται χωρίς προηγουμένως να ταυτοποιηθούν.

Χαρακτηριστικά - Δυνατότητες

Η δημιουργία της ιστοσελίδας του μαθήματος και η ενημέρωσή της, που γίνονται από τους διδάσκοντες του μαθήματος, δεν προϋποθέτουν ειδικές γνώσεις. Αρκούν γνώσεις εφαρμογών αυτοματισμού γραφείου, ενώ η γνώση προγραμματισμού ή δημιουργίας ιστοσελίδων δε χρειάζεται. Η ίδια η εφαρμογή καθοδηγεί το χρήστη, μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον με συμβουλές και οδηγίες σε κάθε βήμα δημιουργίας, στον τρόπο να δημιουργήσει την ιστοσελίδα του μαθήματός του.

Για τα μέλη ΔΕΠ, η υπηρεσία mycourses παρέχει ποικίλες δυνατότητες, προκειμένου ο διδάσκων να συμπληρώσει τη διδασκαλία του μαθήματός του με στοιχεία που βοηθούν στην άμεση πληροφόρηση και επικοινωνία με τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία προσφέρει στους δημιουργούς των ηλεκτρονικών σελίδων μαθημάτων τις εξής δυνατότητες:

  • Καταγραφή και ανάρτηση
    • Γενικών πληροφοριών για το μάθημα (περιγραφή, ύλη, βιβλιογραφία, κλπ).
    • Γεγονότων (διαλέξεις, προσκεκλημένες ομιλίες, πρόοδοι, εξεταστικές περίοδοι κ.τ.λ.).
    • Ανακοινώσεων, τις οποίες ο διδάσκων μπορεί να αποστείλει και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στους εγγεγραμμένους φοιτητές.
    • Συνδέσμων (Links) στο διαδίκτυο σε άλλες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ή σε εξυπηρετητές πολυμεσικού υλικού (video, SMIL κ.τ.λ.).
  • Αποθήκευση
    • Ηλεκτρονικού υλικού όπως σημειώσεις και συγγράμματα.
    • Εργασιών και ασκήσεων προς τους φοιτητές μαζί με τις διευκρινίσεις και τις λύσεις τους.
  • Οργάνωση και παρακολούθηση
    • Του υλικού που αναρτάται, σε φακέλους όπως και σε έναν προσωπικό υπολογιστή.
    • Των γεγονότων μέσω του ημερολογίου.
    • Των εγγεγραμμένων φοιτητών στο μάθημα (η εγγραφή αφορά μόνο το mycourses.NTUA.GR και δεν έχει καμία σχέση με την εγγραφή των φοιτητών στη γραμματεία). Με την εγγραφή ενός φοιτητή στο μάθημά (είτε από τον διδάσκοντα είτε από τον ίδιο το φοιτητή, αυτή τη δυνατότητα την καθορίζει ο διδάσκων) το σύστημα καταχωρεί την ηλεκτρονική του διεύθυνση, επιτρέποντας έτσι την άμεση επικοινωνία μαζί του.
    • Μέσω στατιστικών χρήσης των σελίδων του μαθήματος.
    • Των ρυθμίσεων του μαθήματος. Δίδονται επιλογές πρόσβασης, τύπου διακιωμάτων εγγραφής των φοιτητών και γλώσσας του μαθήματος ανάμεσα σε ελληνικά και αγγλικά.

Σημειώστε ότι:

  • Οτιδήποτε καταχωρείται, ακόμα και ολόκληρο το μάθημα, μπορεί να τροποποιηθεί, να διαγραφεί, να είναι ορατό ή μη προς τους φοιτητές.
  • Το μάθημα μπορεί να οριστεί ανοικτό, οπότε θα μπορούν να το επισκέπτονται όλοι, ανεξαρτήτως από το αν είναι εγγεγραμμένοι, ή κλειστό οπότε η πρόσβαση θα είναι δυνατή μόνο από τους εγγεγραμμένους φοιτητές.
  • Η εγγραφή στο μάθημα μπορεί να οριστεί ελεύθερη ή ελεγχόμενη (μόνο ο διδάσκων μπορεί να εγγράψει κάποιο φοιτητή στο μάθημα). Αυτή η δυνατότητα, σε συνδυασμό με την προηγούμενη δίνει πλήρη έλεγχο της εισόδου των χρηστών στο μάθημα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών (Help-Desk) του ΚΕΔ.