09-02-2023

Προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο δεδομένων την 13/2/2023

Τη Δεύτερα 13/02/2023 στις 17:00 και για διάστημα μισής ώρας, θα λάβουν χώρα προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο δεδομένων λόγω αναβαθμίσεων λογισμικού στο δικτυακό εξοπλισμό του ιδρύματος.

09-12-2021

Αναβάθμιση υπηρεσίας webhosting σε PHP 7.4 την 10/1/2022

H υπηρεσία webhosting θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο PHP στην έκδοση 7.4 την 10/1/2022. Κατά συνέπεια, η υπηρεσία θα πάψει να υποστηρίζει τη φιλοξενία ιστοτόπων που βασίζονται σε PHP 5. Δείτε πληροφορίες σχετικές με τις εκδόσεις PHP και το χρόνο ζωής τους στη διεύθυνση:
Υποστηριζόμενες εκδόσεις PHP

Καλούνται οι διαχειριστές παλιών ιστοτόπων να προχωρήσουν στις απαραίτητες αναβαθμίσεις, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, ώστε να αποφευχθούν δυσλειτουργίες σχετιζόμενες με χαρακτηριστικά της PHP 5 που δεν υποστηρίζονται στην PHP 7.4. Σχετικές λεπτομέρειες παρέχονται στην επίσημη ιστοσελίδα της PHP:
Ασυμβατότητες PHP5 με PHP7

Μια και πολλοί ιστότοποι που φιλοξενούνται στην υπηρεσία βασίζονται σε κάποιο από τα γνωστότερα content management system (CMS), ακολουθούν σχετικές παραπομπές για έλεγχο των εγκαταστημένων εκδόσεων καθενός απ' αυτά όσον αφορά τη συμβατότητα με PHP 7.4:
Wordpress
Drupal
Joomla

10-11-2021

Προγραμματισμένες εργασίες στο οπτικό τμήμα ΕΜΠ - ΕΚΠΑ, ΔΙΑΚΟΠΗ στο δίκτυο δεδομένων

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα γίνουν προγραμματισμένες εργασίες στο οπτικό τμήμα ΕΜΠ - ΕΚΠΑ, οι οποίες σε συνδυασμό με τις εργασίες στο τμήμα ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος - ΕΜΠ (σχετικό δελτίο ΕΔΥΤΕ CIRCUITS-3649) θα έχουν ως αποτέλεσμα να απομονωθεί ο κόμβος του ΕΔΥΤΕ στο ΕΜΠ και να επηρεαστεί όλη η κίνηση του ΕΜΠ.

Από τον πάροχο (ΟΤΕ) ενημερωθήκαμε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να διακοπούν ξεχωριστά τα 2 κυκλώματα.

Το χρονικό παράθυρο των εργασιών είναι 12/11/2021 01:00 - 07:00.

29-07-2021

Λειτουργία του Κέντρου Δικτύων την περίοδο των θερινών διακοπών

Σας ενημερώνουμε πως το Κέντρο Δικτύων την περίοδο 02/08/2021 έως 20/08/2021, κατά την οποία το Ίδρυμα θα παραμείνει κλειστό,
θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας αποκλειστικά για την αντιμετώπιση βλαβών στον κεντρικό εξοπλισμό του δικτύου.

Στο εν λόγω διάστημα δεν θα εξυπηρετούνται αιτήματα χρηστών που αφορούν στις υπηρεσίες του Δικτύου ή σε συνδέσεις/βλάβες τηλεποικωνιακών πριζών.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι!

16-10-2020

Κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί στο Ίδρυμα η λήψη ύποπτων (πλαστών) μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μολυσμένα συνημμένα αρχεία (πχ .doc) , τα οποία εάν τα ανοίξετε ο υπολογιστής σας θα μολυνθεί.
Η ιδιαιτερότητα είναι ότι τα μηνύματα αυτά έχουν στο σώμα τους παλιά γνωστά μηνύματα που έχουν διακινηθεί στην αλληλογραφία χρηστών.
Δυστυχώς πρόκειται για επίθεση που το σύστημα προστασίας αλληλογραφίας του ΕΜΠ δεν μπορεί να ανιχνεύσει.

Παρακαλούμε σε κάθε περίπτωση όταν λαμβάνετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσέξτε ακολουθείστε τις εξής συμβουλές ασφάλειας ώστε να προστατεύσετε τον λογαριασμό σας:

· Προσέξτε ιδιαιτέρως το όνομα χρήστη (username) -τον λογαριασμό e-mail δηλαδή- ο οποίος αναγράφεται συνήθως META το όνομα του αποστολέα. Αν παρουσιάζει οποιαδήποτε διαφορά από τα πραγματικά στοιχεία, τότε πρόκειται για κακόβουλο μήνυμα.

· Βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται το πραγματικό όνομά σας στο κυρίως σώμα του κειμένου, αλλά και οπουδήποτε στο μήνυμα.

· Μην ακολουθήσετε κανέναν σύνδεσμο (link) και μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο προτού βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα είναι πραγματικό (ασφαλές).

· Μη μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή οποιοδήποτε προσωπικό δεδομένο μέσω του μηνύματος που παραλάβατε, για κανέναν λόγο. ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ.
 

· Επιβεβαιώστε μέσω τηλεφώνου ότι ο αποστολέας του μηνύματος είναι πραγματικός χρήστης, προτού προβείτε σε τυχόν ενέργειες που σας ζητούνται.

· Διαγράψτε το κακόβουλο μήνυμα από τον φάκελο εισερχομένων σας.

Εκτός των παραπάνω, μια καλή πρακτική θα ήταν να μπείτε στις ρυθμίσεις του Office σας και να απενεργοποιήσετε τις εντολές macros, ώστε να μην μπορούν να εκτελούνται κακόβουλα αρχεία, ακόμη κι αν καταλάθος ανοίξετε κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Τέλος, εάν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια του λογαριασμού σας, παρακαλούμε αλλάξτε άμεσα κωδικό πρόσβασης (password) μέσα από τη σελίδα του central (https://my.central.ntua.gr).