Αμέσως μετά τη δημιουργία του χώρου σας στην υπηρεσία από το ΚΕΔ, λαμβάνετε σχετικό γραπτό μήνυμα στην ηλεκτρονική σας θυρίδα. Το μήνυμα περιλαμβάνει οδηγίες πρόσβασης στο χώρο που δημιουργήθηκε για σας.

FTP

Η πρόσβαση των χρηστών στον αποθηκευτικό χώρο γίνεται μέσω οποιουδήποτε FTP προγράμματος. H είσοδος στο χώρο αυτό γίνεται με χρήση του κωδικού ασφαλείας που σας έχει παραχωρηθεί. Πιο συγκεκριμένα, ορίστε στο FTP πρόγραμμά σας ως εξυπηρετητή (host) το <sitename>.<department>.ntua.gr, και ως στοιχεία σύνδεσης (δηλ. username και password) αυτά που σας έχουμε αποδώσει για τη διαχείριση του περιεχόμενου σας.

PHP

Στην υπηρεσία παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας δυναμικών ιστοσελίδων που έχουν αναπτυχθεί σε κώδικα PHP.

Η υποστήριξη της γλώσσας PHP σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως μπορείτε να δημιουργήσετε τον ιστότοπό σας, αξιοποιώντας κάποιο content management systmen (CMS), που προσφέρεται στο διαδίκτυο ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα και είναι κατασκευασμένο σε γλώσσα PHP. Τέτοιου είδους συστήματα, δηλ. ελεύθερα και ανοιχτού κώδικα, είναι για παράδειγμα τα Drupal, Wordpress και Joomla.

MySQL

Οι δυναμικές ιστοσελίδες έχουν νόημα, τις περισσότερες φορές, σε συνδυαμό με μία βάση δεδομένων, όπου αποθηκεύεται το περιεχόμενο των ιστοσελίδων του ιστοχώρου σας. Για το λόγο αυτό, εφόσον έχετε αιτηθεί την ενεργοποίηση δυναμικών ιστοσελίδων, κατά τη δημιουργία του χώρου σας από το ΚΕΔ, σας παρέχεται πρόσβαση και σ' ένα σύστημα διαχείρισης βάσης δεδομένων. Συγκεκριμένα, δημιουργείται για το site σας μια βάση δεδομένων σ' ένα σύστημα MySQL. Το σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων MySQL είναι το δημοφιλέστερο συνεργαζόμενο σύστημα με ιστοσελίδες ανεπτυγμένες σε PHP, και όλα τα γνωστά CMS, αν όχι αποκλειστικά, σίγουρα υποστηρίζουν τη χρήση της. Για τη διευκόλυνσή σας, η διαχείριση της βάσης δεδομένων γίνεται μέσαω γραφικού περβάλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών (Help-Desk) του ΚΕΔ.

 


Ανοίγετε την εφαρμογή FileZilla και ακολουθείτε File --> Site Manager:

filezilla-1

 

Πατάτε New Site και τροποποιείται τις ρυθμίσεις όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

webhosing-1

 

Αφού πατήσετε "Connect", είστε σε ένα περιβάλλον, όπου αριστερά είναι οι φάκελοι του υπολογιστή σας και δεξιά τα διαθέσιμα αρχεία/φάκελοι που έχετε στον δικατυακό σας τόπο.

Για να κατεβάσετε κάτι, απλά το επιλέγετε και πατάτε δεξί κλικ -->Download, ή με "drag and drop" σύρετε το αρχείο/φάκελο στον προορισμό (του δικού σας υπολογιστή) που θέλετε να το σώσετε.

filezilla-3

 

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας, απο κάτω μπορείτε να δείτε την πορεία του download που κάνετε...

filezilla-4

 

Αφού ρυθμίσετε για πρώτη φορά την σύνδεση με τον ftp.ntua.gr, μπορείτε να συνδεθείτε πιο γρήγορα πατώντας πάνω αριστερά στο εικονίδιο με τους υπολογιστές και απευθείας --> sportscenter.

webhosting-2


Ανοίγουμε απλά ενα παράθυρο windows explorer, πηγαίνοντας για παράδειγμα Start--> Computer και πάνω στο παράθυρο που έχει Computer, απλά πληκτρολογούμε ftp://sportscenter.ntua.gr

windows-1

Τότε εμφανίζεται ένα pop-up window που ζητάει τους κωδικούς που έχουμε για την σύνδεση μας στον διακτυακό μας τόπο.

windows-2

Εφόσον συνδεθούμε είμαστε στο γνωστό παραθυρικό περιβάλλον, στο οποίο τοποθετείτε αρχεία με copy-paste ή drag and drop.

Ο φάκελος στον οποίο βρίσκεστε είναι ο root του site σας.