Σας επιτρέπει να συνδέεστε στο δίκτυο του ΕΜΠ από οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε. Έχοντας συνδεθεί στο vpn.ntua.gr μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ, να στείλετε email χωρίς αλλαγές στον υπολογιστή σας ή να έχετε πρόσβαση στο τοπικό σας εργαστήριο ή υποδίκτυο. Σε περιπτώσεις που λείπετε σε ταξίδι ή συνδέεστε μέσω οποιουδήποτε ISP από το σπίτι σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το vpn.ntua.gr για να αποκτήσετε πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

Ναι! Για την διευκόλυνσή σας επιτρέπεται το εν λόγω πρωτόκολλο

Δεν υπάρχει χρέωση όταν χρησιμοποιείτε την υπηρεσία από την πλευρά του Ε.Μ.Π. Παρόλα αυτά θα πρέπει ήδη να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο, κατά πάσα πιθανότητα μέσω κάποιου εμπορικού φορέα. Η χρέωση του εν λόγω φορέα δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με την υπηρεσία VPN του Ε.Μ.Π.

Η έκδοση Windows XP έχει πάψει να υποστηρίζεται από την κατασκευάστρια εταιρία του λειτουργικού συστήματος. Επίσης, δεν υποστηρίζουν την εφαρμογή VPN. Θα σας συνιστούσαμε να αναβαθμίσετε το λειτουργικό σας σύστημα σύντομα.

Το πρόγραμμα φυλλομέτρησής σας (browser) δε χρειάζεται κάποια ειδική ρύθμιση. Αρκεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή VPN, που προσφέρει το Κέντρο Δικτύων, και στη συνέχεια, να την εκτελείτε κάθε φορά που θέλετε να συνδέεστε μέσω ιδιωτικού δικτύου με το E.M.Π.

Το μήνυμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα εύρος προβλημάτων. Τα πιο συχνά από αυτά είναι:

1. Προσπάθεια εκτέλεσης πολλών οpenvpn ταυτόχρονα. Παραδείγματος χάριν είστε ήδη συνδεδεμένος με udp πρωτόκολλο και προσπαθείτε να ξανασυνδεθείτε με tcp.
2. Έχει απενεργοποιηθεί ο tap-win32 adapter. Αυτή η δικτυακή συσκευή είναι απαραίτητο να είναι ενεργή για να λειτουργήσει η υπηρεσία. Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε εάν την έχετε απενεργοποιήσει από της δικτυακές συνδέσεις στον πίνακα ελέγχου. Εάν δεν υπάρχει εκεί η δικτυακή συσκευή δεν είναι εγκατεστημένη και θα πρέπει να την εγκαταστήσετε. Η εγκατάσταση που προσφέρει το Κέντρο Δικτύων εγκαθιστά προεπιλεγμένα την συγκεκριμένη δικτυακή συσκευή
3. Τόσο σε Μιcrosoft Windows όσο και σε άλλα λειτουργικά συστήματα χρειάζεστε δικαιώματα διαχειριστή για πρόσβαση σε αυτή την δικτυακή συσκευή.

Συχνός λόγος ύπαρξης αυτού του προβλήματος είναι η ύπαρξη κάποιας εφαρμογής ασφαλείας, όπως προγράμματα firewall, τα οποία δεν επιτρέπουν την κίνηση δεδομένων πάνω από την δικτυακή συσκευή Tap. Θα πρέπει να ανοίξετε πρόσβαση μέσα από το πρόγραμμα τόσο στην εφαρμογή openvpn όσο και στην δικτυακή συσκευή Tap. Επίσης, ελέγξτε,εφόσον χρησιμοποιείτε Windows, εάν η υπηρεσία DHCP Client των Windows είναι ενεργοποιημένη.

Επιβεβαιώστε ότι είναι σωστά εγκατεστημένη η εφαρμογή, ότι κάποια εφαρμογή ασφαλείας (firewall) δεν αποκόπτει την επικοινωνία, και ότι έχετε την τελευταία έκδοση του προγράμματος που προσφέρει το Κέντρο Δικτύων. Αν παρόλα αυτά για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να συνδεθείτε, κάντε copy τα logs του προγράμματος ή το πιθανό σφάλμα που σας εμφανίζει και στείλτε τα μας με e-mail στο vpn@noc.ntua.gr.

Αυτά που χρησιμοποιείτε και στις υπόλοιπες υπηρεσίες όπως το my.ntua.gr, ntua-wifi, mycourses.ntua.gr, central.ntua.gr κλπ.

Πιθανότατα, το σφάλμα οφείλεται σε λανθασμένη ρύθμιση της ώρας στον υπολογιστή σας. Διορθώστε την και δοκιμάστε ξανά.

Για να διορθώσετε αυτό το σφάλμα προγράμματος οδήγησης TAP θα πρέπει να εγκαταστήσετε τον εικονικό προσαρμογέα TAP ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Στο πεδίο αναζήτησης της μπάρας εργασιών των Windows 10, πληκτρολογήστε τη λέξη TAP.

2. Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί το παράθυρο προτεινόμενων επιλογών όπως στο στιγμιότυπο που ακολουθεί:

3. Επιλέξτε "Add a new TAP virtual ethernet adapter" και ακολουθήστε τον οδηγό εγκατάστασης που θα ξεκινήσει μετά τη συγκεκριμένη επιλογή.

4. Μετά το τέλος της διαδικασίας, κάντε επανεκκίνηση στο σύστημά σας

5. Τέλος, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες εγκατάστασης/λειτουργίας της υπηρεσίας VPN (http://www.noc.ntua.gr/help/VPN), δοκιμάστε να συνδεθείτε εκ νέου στην υπηρεσία.

 

Σύνδεση μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN)